Logo Yme

Mijn Hauptwerk orgel

Bekijk hieronder een virtuele tour langs de bouw van mijn Hauptwerk orgel

Mijn orgel

Op deze pagina kunt u lezen hoe dit orgel gebouwd is. Gewoon blijven scrollen! :)

Mijn Hauptwerk orgel

Hauptwerk?

Hauptwerk? Nooit van gehoord! Ik las ergens dat het daarmee mogelijk is om een orgel te bouwen wat veel dichter in de buurt komt van een echt pijporgel dan de meeste elektronische orgels. De interesse was gewekt en ik ging op zoek. Ik kwam terecht bij Mixtuur waar ik voor het eerst op een Hauptwerk orgel speelde.

Hauptwerk Mixtuur

Zelfbouw

Ik besloot zelf een Hauptwerk orgel te gaan bouwen. Dat betekende heel veel lezen en uitzoeken. Een hele mooie website daarvoor is www.PcOrgan.com. Hier is heel veel informatie te vinden over Hauptwerk en zie je voorbeelden van andere bouwers.

pcorgan.com

Het ontwerp

Het moest een orgel worden met een hoge kast en touchscreens. Er is veel gedacht over het ontwerp. Een klavier met ernaast 2 schermen bleek al gauw veel te breed dus werden ze schuin gezet. Misschien is een pijpenfront wel wat? Eerst was er links en rechts een ‘luidsprekertoren’. Een kastje ertussenin voor bladmuziek bleek ook wel mooi! Uiteindelijk was dit het definitieve ontwerp. Een 3D ontwerp gemaakt in Sketchup!

Hauptwerk eigen ontwerp

In de huiskamer

En zo zou het orgel er in de huiskamer uit gaan zien. Ja, hij past! Toen was al duidelijk wel sampleset van Hauptwerk ik graag wilde.

Hauptwerk eigen ontwerp

Klavieren...

Ik kon tweedehands klavieren, pedaal, een orgelbank, een midi-controller en zwelpedalen kopen. Vooral aan de pedalen moest nog wel een en ander gebeuren. En de zwelpedalen moesten nog aangesloten worden.... Dat is dus nu nog steeds niet gebeurd.

Hauptwerk klavier

...en het pedaal

Hauptwerk klavier

Midi controller

Hier zie je de midi controller die in het orgel zit en ervoor zorgt dat de signalen van klavieren en pedaal bij de computer komen middels een Midi aansluiting.

Midi controller

Behringer luidsprekers

Ik kocht bij Bax Music ook nog 4 Behringer B3031A luidsprekers voor in het orgel. 2 boven en 2 onderin. Het zijn 2 sets die bij elkaar horen, de briefjes die erop geplakt zitten zijn om ze uit elkaar te houden.

Behringer luidsprekers

Computer

De computer is samengesteld bij verschillende webwinkels. Het meeste komt bij Azerty vandaan.

Mijn computer heeft 16 GB werkgeheugen, Een Intel Core i7 processor, een behuizing die van binnen voorzien is van geluiddempend materiaal. Een extra stille videokaart die 2 schermen aan kan en de M-Audio Delta 1010 LT. De geluidskaart is inmiddels wel kapot gegaan en vervangen door een focusrite scarlett usb audio interface die het prima doet!

Hauptwerk computer

Hauptwerk & Kampen

Bij Mixtuur bestelde ik de Hauptwerk Advanced Edition en later kwam daar ook het Sampleset Hinsz-orgel Bovenkerk, Kampen nog bij. Al met al was het een hele stapel CD's.

Hauptwerk en Hinz orgel Kampen

Proefdraaien

Op mijn slaapkamer bouwde ik samen met mijn vader een proefmodel van het orgel. De planken waren van een oud kippenhok en vanwege alle losse kabel mocht mijn moeder er niet meer stofzuigen ;-) Maar... Het klonk al prachtig!

Proefmodel Hauptwerkorgel

Klavier bakstukken

Een leuk detail zijn de bakstukken van het klavier. Van wat restjes hout maakten we een model hoe die moesten gaan worden. Op onderstaande foto ben ik daarmee bezig in de garage.

Bakstukken klavier

Werktekeningen

Voordat we echt aan de slag konden werden er werktekenigen gemaakt in Autocad waarin het orgel tot in het kleinste detail werd uitgewerkt en voorzien van maatvoering.

Autocad tekening Hauptwerk

Detail tekeningen

Op onderstaand plaatje is de Autocad tekening te zien van de losse onderdelen van de kast van het orgel.

Autocad tekening Hauptwerk

Beukenhout

Ik koos ervoor om het meubel van beukenhout te maken. Het is gemaakt door Johan Heijboer uit Tholen. Hieronder ziet u het hout wat ervoor gebruikt is.

Beukenhout

Zagen en schaven

Na het zagen en schaven kwam het hout er zo uit te zien.

Zagen en schaven

De orgelbouwers

Hieronder ziet u de orgelbouwers in actie. In ongeveer een week tijd aan het eind van het jaar hebben ze de hele kast gebouwd.

Beukenhout

Eerste onderdeel

Hier probeerden we of het eerste onderdeel in elkaar paste. Een groot gedeelte van het orgel bestaat uit zulke raamwerken die in elkaar zitten door een pen- en gat verbinding met ertussen dunne platen beukenhout.

Orgelbouwers

Onderstel

Hier is het 'onderstel' van het orgel te zien. De onderste en bovenste helft van het orgel zijn los van elkaar om het beter te kunnen vervoeren. Dan nog zijn er wel een paar stevige handen nodig om het orgel te kunnen dragen :-)

Beukenhout

Klavier

Op deze foto is de plank waarop het klavier staat goed te zien. Deze is van massief beukenhout en behoorlijk dik. Een gat erin boren om de kabels door te voeren bleek een behoorlijk pittig klusje te zijn!

Klavier

Touchscreen passen

Toen de bouw wat verder gevorderd was nam ik de touchscreens mee om te kijken hoe die erin gepast konden worden.

De touchscreens passen

Klavier passen

En later nam ik ook het klavier mee en ging voor het eerst samen met mijn nieuwe orgel op de foto!! Het werk is hier klaar en het orgel kan naar huis vervoerd worden.

Klavie passen

Eindelijk thuis

Het orgel is thuis aangekomen! Wat was het oude Johannes orgel dan maar klein vergeleken bij dit Hauptwerk orgel! Nu moet het orgel geschuurd worden en in de vernis gezet. Erna moest de kamer wel goed gestoft worden!

Eindelijk thuis

Schilderen

Eerst werd er goed geschuurd en daarna werd het hele orgel door mijn vader en mij in meerdere lagen vernis gezet, met tussendoor nog meer schuren. Allemaal met de hand want een schuurmachine zou wel voor erg veel stof zorgen...

Schuren en schilderen

Bijna klaar

Toen het schilderen klaar was werd het hele orgel ingericht en opgebouwd en konden we proefspelen!

Bijna klaar

Helemaal... klaar!

Als laatste ging ook het zwarte luidsprekerdoek erin. Is het oude trouwe Johannes orgel verkocht en mijn Hauptwerk orgel op zijn plaats gezet. Inmiddels staat het sinds mijn trouwen wel in een ander huis. Wil je het een keer proberen? Van harte welkom!

Hauptwerk orgel

Detail

Als laatste nog een mooie detail foto van het klavier en waarop het beukenhout van het orgel ook goed te zien is.

Beukenhout